lauantai 29. huhtikuuta 2017

Historiaa osa 5: Kisala ja kesän esimmäinen jäätelö

"Minun ensimmäiset muistot Vapun vietosta liittyvät Kisalaan ja kesän ensimmäiseen jäätelöön."

 


"Kisan kioski nimeltä Kisalan kioski oli aivan takalaittoman rajan takana. Siinä oli iso lasitettu terassi ja torni. Kioski oli kesäisin kylän keskuspaikka, pihassa voimamiehet esittelivät rekkitangolla volttejaan." (1)

"Sain kesätyöpaikan Kisalan kioskista, v. 1962-63. Olin silloin 15 vuotias. Olinhan jo "konkari" kun olin ollut parina kesänä työssä Shellin bensa-asemalla, hyvinkin itsenäisesti. Kisala oli ihan kylän keskustassa, paikalla jossa nyt on jätteiden keräyskontit. Kisala oli kesäisin kyläläisten kokoontumispaikka. Kisala avattiin aina Vapuksi. Jäätelötötteröitä ostin itsekin pikkutyttönä sieltä. Kesämekko oli Vappuna päällä, siloin oli lämpimät kesät. Kisala oli kuin pieni linna torneineen ja isoine saleineen. Työpaikkana Kisala kasvatti minut palvelutyöhön. Joka aamu siellä keitin kahvit, työmiehet Turuselta, Postista ym. tulivat klo 9. Tarjolla oli paikallisten leipomoiden, Välipakan ja Tammenojan wienereitä, munkkeja, Katriina-kermaa kahvin kanssa, karkkeja ja tupakkaa. Viikonloppuisin asiakaskunta oli monen ikäistä. Pelottavia tilanteitakin oli. Päihtyneet asiakkaat salin puolella olivat joskus hyvinkin agressiivisia. Ikimuistoisia asiakkaitakin kävi mm. Spede Pasanen, Umberto Marcato. Ilmeisesti heillä oli ollut esiintymiset Kisapurrella Lievestuoreenjärven rannassa tanssipaikalla." (1)

"Kisalassa olin myyjä-apulaisena joku kesä 1960-luvulla äitiäni auttamassa, jolloin Lievestuoreen legendaariset kaljaveikot tulivat tutuiksi." (1)

"Kisalan aukeaminen oli koko lapsuuden ajan kevään odotettu tapahtuma vappuna. Silloin sai laittaa kesämekon päälle ja mentiin porukalla totteröjäätelölle Kisalaan, minne kyläläiset kokoontuivat joukolla." (1)

Mirja Lammin akvarelli Kisalan kioskista (Kuvan lähetti Matti Turunen)


"Siinä oli kioskimyynti ja ikäänkuin siipiosa, jossa oli pöytiä kuten ravintolassa ja siellä sai istua ja nautiskella pilsneriä, kahvia tai jätskiä. Sieltä nousi portaat torniin. Ehkäpä siellä tornissakin oli joku pöytä ja tuolit. Muistelen usein entisajan Vapunpäiviä, jolloin Liepeellä oli liikkeellä runsaasti väkeä. Siellä kävelivät pyhäpukeissaan ihmiset ja ne joilla oli valkolakki, se keikkui tietysti pääsä. Lapsille kohokohta oli jäätelön osto. Sitä kun ei tuohon aikaan saanut pitkän talven mittaan mistään. Ei ollut pakastimia. Kaiken kaikkiaan tärkeä päivä!" (2)

"Kisala oli keskeinen paikka niin varttuneemman kuin nuoremmankin väen keskuudessa. Vappuaamuisin torvisoittokunta puhalteli sen rapuilta keväiset sävelet." (2)

"Kioskilta käytiin ostamassa limua ja karkkia. Sisätiloissa istuskelttin harvemmin, muistaakseni siellä istuivat enemmänkin kylän miehet kahvilla ja pilsnerillä. Kioski sijaitsi urheilukentän laidalla, melkeinkin vastapäätä Matkahuoltoa." (2)

"Oi sitä aikaa, kun Liepeen keskustassa oli tunnelmallinen Kisalan kioski. Se oli monen aamukahvi-paikka, jäätelökioski, turinapaikkana iso sali." (3)

Kuvassa kioski 30-luvulla. Kuvan lähetti Senja Matilainen. Lähde tuntematon.


Kisalan historiasta tiedetään ilmeisesti varsin vähän. Ennen kuin siitä tuli Kisala, se tunnettiin nimellä "Lottala" ja se kuului Lievestuoreen lotille. Kun Lottajärjestö lakkautettiin, Kisala siirtyi Kisan ja vaihtuvien vuokralaisten hoidettavaksi. Kisalan purkamisen moni ajoittaa muistoissaan 60-luvulle.
Tarkennetaan Kisalan tarinaa. Kerro, mitä muistat Kisalasta ja ilmoita, jos albumistasi löytyy lisää kuvia Kisalasta! Yhteyttä voi ottaa esim. sähköpostitse: lievestuoreenkisa@gmail.com

Kuva Lievestuoreen Lottalasta. Kuvan lähetti Sari Pokela (os. Keikkonen)

Kisala. Valokuvan lähetti Senja Matilainen. Kuvaaja tai vuosiluku eivät ole tiedossa

Viimeisin kuva on nähtävissä suurempana ja värillisenä sivulla: http://www.peda.net/img/lehti/lehti2739/lieves60b_0007_NEWa.jpg


Mirja Lammin maalaus Kisalasta

Lievestuoreen Kevättori -tapahtumassa (toukokuussa 2022) juhlistettiin 95-vuotiasta Lievestuoreen Kisaa ja saimme lahjoituksena seuralle Mirja Lammin akvarellin. Ohessa saateteksti ja kuva maalauksesta kehyksissään.







Lähteet:

(1) Blogiin kerätyt muistot ja tarinat: Muistoja Kisasta ja Kisapurresta
(2) http://www.peda.net/verkkolehti/laukaa/lievestuore/historiaa?m=content&a_id=31
(3) http://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/Lyhyet-20.9./157905


2 kommenttia:

  1. Muistan, kuinka pikkupoikana leikin Kisalan pihalla. Tutkailin miesten niskoja ja päättelin niskan punaisuudesta, kuka on juoppo... Äitini Ilona Peura oli Kisalassa töissä. Sain joskus jäätelölaatikossa ihmeellisiä "polttavia" jääpaloja. Sellaisen kun heitti veteen, se sihisi ja levitti kummallisia kuplia. Myöhemmin vasta tiesin hiilihappojäästä, kuinka kylmää se oli. Tammisen Ville oli kuin Tarzan. Myöhemmin, vuosien päästä, autoin väsynyttä tarzania seurantalon mäen alla, kun oli oja vetäissyt miehen... Tapio Peura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos muistoista! Onko mielessä, mitä leikkejä Kisalan pihalla leikittiin?

      Poista