tiistai 13. kesäkuuta 2017

Lajiesittelyssä: Jalkapallo


Lievestuoreen Kisan jalkapallojaosto

 

Historiaa

Pesäpallon ohella jalkapallo on kuulunut seuran toimintaan vuosikymmenien ajan. Vuosikertomuksesta v.1945 voidaan lukea seuraavaa: Seuran epäviralliseen toimintaan on myös kuulunut jalkapalloilun harrastus, mutta tänä vuonna seuran liityttyä Suomen Palloliittoon, on sekin siis virallinen toimintamuoto. 
 

Erkki Turunen kertoo muisteluissaan vuosikertomuksessakin mainitusta valmennuskurssista: "Vuonna 1945 Lievestuoreella järjestettiin jalkapallon valmennuskurssi, jossa oli noin 50 osanottajaa. Ohjaajana kurssilla oli Suomen Palloliiton päävalmentaja ruotsalainen Axel Mårtesson. Hänellä oli tulkki mukana. Kurssin osanottajat olivat ympäri maata. Kisalan kenttä oli tuolloin ainoa jalkapallon nurmikenttä Keski-Suomessa." (1)

Jalkapallon, kuten Kisan muidenkin lajien suosio, on elänyt aaltomaisesti. Välillä jalkapallotoiminta hiipui kokonaan ja se on ollut myös osana palloilujaostoa.

Jalkapallojaosto ja lajin suosio 2010-luvulla


UKK-insituutin (v.2009-2010) tekemän aikuisten liikuntatutkimuksen mukaan suosituimpia urheiluseuroissa harrastettuja lajeja aikuisten (19-65-vuotiaiden) keskuudessa ovat viime vuosina olleet voimistelu (SVoLi), jalkapallo, jääkiekko sekä salibandy. Nuorten liikuntatutkimus (3-18-vuotiaat) osoittaa, että lasten keskuudessa eniten harrastajamääriä ovat keränneet samat lajit, mutta jalkapallo on kirkkaasti suosituin (vuonna 2010 noin 104 000 säännöllistä seuraharrastajaa) (2) ja (3)

Myös Kisan lapsijäsenten keskuudessa jalkapallo on hittilaji. Kun ensimmäinen futiskoulu aloitettiin 2013, siihen osallistui 50 lasta ja 8 aikuista. Ensimmäisenä kesänä ei vielä osallistuttu pelitoimintaan mutta kesän lopussa oli selvää että ensi kesänä lähdetään pelaamaan. Nykyinen Jalkapallojaosto perustettiin vuonna 2014.

Tänä vuonna jo viidettä kertaa peräkkäin järjestettävään jalkapallokouluun osallistuu lähes 30 lasta. Jalkapallokoulun lisäksi Kisalla on neljä juniorijalkapallojoukkuetta, jotka pelaavat kesällä 2017 Keski-Suomen pienkenttäsarjoissa.Tervetuloa kotiturnauksiin kannustamaan futisjunnuja!


Jalkapallojaoston toimintaan voit tutustua tarkemmin seuran kotisivuilta

Lähteet
(1) Erkki Turusen urheilumuistoja
(2) Kansallinen liikuntatutkimus. Suomen Kuntoliikuntaliitto ry ym. 2009-2010
(3) Liikuntatutkimus, lapset ja nuoret. Nuori Suomi ry, Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry ym. 2009-2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti