lauantai 3. kesäkuuta 2017

Poimintoja pesäpallomuistoista 60-luvulta


Lievestuoreella oli pelattu miesten pesäpalloa hyvällä menestyksellä jo vuosia ja keväällä 1966 aloitettiin myös juniorivalmennus.

"Kymmenen vuoden ikäisten poikien valmentajina olivat Matti Turunen ja Heimo Hautajoki. Pesäpallo-ottelut ja harjoitukset pidettiin Lievestuoreen keskustassa olevalla Kisan kentällä. Kenttä oli nurmikenttä missä oli juoksurata ja takakentällä moukaririnki. Syöttäjänä pelaavalle kenttä oli haastava, koska kotipesästä ohi tai yli menevät heitot menivät alas Seurantalon pihaan, tai jos oikein huonosti kävi, pallo vieri alas seurantalonmäkeä. Kentälle palatessa piti loikata ylös liuskekivistä tehdyn penkereen . Kentällä oli vielä yksi erikoisuus, kakkospesän takana oli punainen talo, jota suojasi puuaita. Hyvä kakkosrajan läpilyönti saattoi mennä talon pihaan, jolloin ulkopelaajan oli mahdoton hakea palloa nopeasti peliin. Kylän keskellä olevalla kentällä oli mukava pelata. Ihmisiä tuli kylältä katsomaan peliä, sillä pelistä kuuluva möykkääminen oli kovaäänistä ja toimi näin hyvin viidakkorumpuna koko kylän keskustan alueella. Sunnuntaisin olikin kentällä hyvä tunnelma." (1)


Naisten pesäpalloa muisteli Raili Hytönen:

"Kesällä pelasin Kisan puvussa pesäpalloa naisten sarjassa, olin silloin 12 -vuotias. Minut hyväksyttiin naisten joukkueeseen, ilmeisesti vanhempia tulijoita ei ollut tarpeeksi. Niin elävästi on jäänyt mieleen se Reisjärvelle tehty pesäpallo-ottelumatka. Meidän oli määrä pelata joukkueemme Suomisarjaan. Emme onnistuneet silloin voittamaan. Aikaisemmin olimme voittaneet Kirin naiset. Muutamia pelikavereita muistankin. Kuitusen Inkku, Hytösen Taina, Janhosen Pirkko, Norosen Pirjo, Mannisen Raija, Ohra-ahon kaksostytöt. Minä, Raili, silloin Haatanen, sain pienenä vikkelänä olla aina siepparina. Vieläkin sydäntä lämmittää, kun näen pesäpallopelejä." (1)

Miehet pelasivat 60-luvulla piirisarjassa, maakuntasarjassa sekä suomensarjassa

Kisan miesten edustusjoukkue voitti kesällä 1965 piirisarjan ja pääsi Suonenjoelle suomensarjan karsintoihin. Tuohon aikaan suomensarja oli valtakunnan toiseksi korkein sarjataso. Nousu suomensarjaan ei tuolloin kuitenkaan toteutunut. Vuonna 1966 Kisa voitti jälleen piirisarjan voittaen kaikki ottelunsa. Samalla Kisa nousi maakuntasarjaan, joka oli uusi vasta perustettu sarjataso.

 

Kuva pesäpallon suomisarjan karsintaturnauksesta Suonenjoella syksyllä 1965.

Kuvassa Lievestuoreen Kisan joukkue kiilassa. Pelaajat numerojärjestyksessä: 1.Jukka Seppänen, 2. Matti Turunen, 3. Taisto Raatikainen, 4. Jussi Virtanen, 5. Martti Pietiläinen (joukkueen kapteeni), 6. Veikko Ijäs, 7.Timo Töyli (piilossa Veikon takana), 8. Yrjö Kortelainen, 9. Jouko Hautajoki. (Kuva: Matti Turunen)

 

 

 (1) Muistot on poimittu juhlavuoden blogiin lähetetyistä muistelmista ja ne on luettavissa kokonaan blogin sivulla Muistoja Kisasta ja Kisapurresta

Lähetä omat muistosi täydentämään kertomusta Kisan monipuolisesta 90-vuotisesta historiasta!

 

Sähköpostia voi lähettää osoitteeseen: lievestuoreenkisa@gmail.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti