Kisapurren tanssilava oli Maija-proomun päälle vuonna 1958 rakennettu tanssilava. Parhaina aikoinaan se veti paikalle niin paljon väkeä, että tarvittiin erikoisjuna Jyväskylästä kuljettamaan tanssiväkeä Lievestuoreelle ja takaisin. Ennätysyleisö oli n. 1400 kävijää.
Kisapurresta suunniteltiin ensin purjehtivaa tanssilavaa, jota vedettäisiin hinaajalla pitkin Lievestuoreenjärveä. Nämä huimat suunnitelmat olivat "huvimestariksi" ja "huviministeriksi" kutsutun Tatu Tuominiemen esittämiä.
Pian lavan avajaisten jälkeen kuitenkin todettiin, että lavan kallistelun vuoksi risteilyajatuksesta on luovuttava. Proomu myös vuoti vettä sisään ja niin päädyttiin ankkuroimaan lava hyppyrimäen viereen. Tanssipaikalle rakennettiin myös kahvilarakennus asuinhuoneineen.
Koska Kisapurren nimeämisestä oli useita erilaisia muistikuvia, selvittelin asiaa lukemalla seuran vuosikertomusta kyseiseltä vuodelta. Ohessa kuvaus Kisapurren alkutaipaleelta suoraan seuran vuosikertomuksesta:
Nimiehdotuksia tuli yli sata, joiden joukossa oli viisi samaa ehdotusta: "Kisapursi". Yksi voittoisan nimiehdotuksen keksineistä oli Aino Töllinen. Ainon pojalta Mikko Tölliseltä saimme tiedon, että arvonnassa voitto meni kuitenkin silloiselle kirjakauppiaalle Hilma Laitiselle. Mikä mahtoi olla nimeämiskilpailun palkintona?
Lavalla muistellaan esiintyneen useita aikansa tähtiesiintyjiä, kuten Markus Allan, Aarre Elo, Vieno Kekkonen, Kirka, Katri-Helena, Fredi, Sammy, Esko Rahkonen, Laila Kinnunen, Kai Hyttinen ja Irwin. Kisapurren lava mainitaan myös Irwinin v.1971 levyttämässä kappaleessa Lievestuoreen Liisa.
Kisapurren kultaiset vuodet ajoittuvat välille 1960-1967. Uutta nousua yritettiin 1970-luvulla, mutta järjestyshäiriöiden vuoksi tanssien järjestäminen lopulta kiellettiin. Lava jäi tyhjilleen ja se purettiin.
Tänäkin päivänä Kisapurresta muistuttaa Kisapurrentie, joka johdattaa kulkijan entisen tanssilavan maisemiin.
Laajemman version Kisapurren tarinasta (Erkki Marttisen muistelemana) ja kaikki muutkin saamamme muistelut Kisapurresta löytyvät blogin välilehdeltä "Muistoja Kisasta ja Kisapurresta". Jos haluat kertoa omat muistosi, ne voit lähettää osoitteeseen: lievestuoreenkisa@gmail.com
Kisapurresta ja tansseista on myös useita tarinoita v.2005 julkaistussa kirjasessa Lievestuoreen Liisa ja muita tarinoita (toimittanut Pirjo Vuorenpää, Lievestuore-seura ry.). Alla olevien kuvien lähde on myös julkaisu Lievestuoreen Liisa ja muita tarinoita. Kuvaajaa ei ole mainittu.
Kuvia Entisten nuorten valokuva-albumista (Radio Suomi)
Kisapurren tanssilava Pedanetissä sivulla Lievestuoreen Yhteiskoulun kilta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti